Тайните на шеф-готвач Ивелина Иванова за прекрасен Великденски козунак

Chef Ivelina Ivanova_Photo

Замесването на Великденски козунак винаги е било магическо предизвикателство. „Дано да стане на конци!“ е заклинанието, което си повтаря всеки решен да спази тази вкусна традиция, носеща толкова аромат, уют и настроение.

Това са моите тайни за да се получи козунак с прекрасна структура, топяща се мека и деликатна сърцевина и хрупкаво запечена захарна коричка:

  • Задължително е доброто настроение
  • Тестото трябва да е пухкаво и еластично
  • Всички продукти да са със стайна температура
  • Маята трябва да втаса предварително с част от млякото, лъжичка захар и малко брашно
  • Захарта за тестото трябва да е разтворена, например в топло мляко
  • Мазнината е добре да бъде смесена – животинска и растителна
  • За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Конците се умножават при добавянето на мазнина при измесването на тестото
  • Готовото тесто трябва да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. Втасването преди печене е по-кратко – 40-60 минути
  • Преди оформяне на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки
  • След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар. За да не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце
  • Козунакът се пече в загрята фурна на 170°С. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио

Приятно месене от мен и да ви станат козунаците на конци!

Шеф-готвач Ивелина Иванова

Автор на много кулинарни книги и водещ на готварски курсове за любители

Leave a Reply

Your email address will not be published.