Хлябът и зърнените храни – основа на здравословното хранене

Доц. д-р Людмила Иванова, дм

Заместник декан на Медицински факултет СУ „Св. Климент Охридски“

Специалист по хранене и диететика с дългогодишен научно-изследователски и преподавателски опит

 

Хлябът е храна приготвяна от най-дълбока древност. И до днес той  заедно със зърнените храни изгражда фундамента на здравословното хранене и това е не само защото над 40% от дневните калории се получават от тях. Хлябът е полезна храна, която съдържа сложни въглехидрати, витамини от група В, минерални вещества като магнезий и фосфор, есенциални мастни киселини и редица фитонутриенти, чиято роля за поддържане на здравето се доказва напоследък. Фитонуриентите представляват групи вещества с мощни антиоксидантни свойства, които поддържат сърдечносъдовата система здрава, намаляват риска от диабет тип-2 и подтискат туморния растеж при някои видове рак. Те са флавоноиди, зеаксантин, лутеин, β-криптоксантин и редица фенолни съединения, които се съдържат в пълнозърнестите брашна и именно техният полезен ефект надхвърля „баластната“ хипотеза, според която основната полза от пълнозърнените храни се дължи на съдържащата се в тях целулоза. Последни проучвания доказват, че консумацията на хляб и то пълнозърнест, увеличава полезните бактерии в дебелото черво и така се намалява риска от затлъстяване.

Независимо, че технологиите за приготвяне на хляб са се развили от древността до наши дни, в основата им е ферментация на въглехидратите с помощта на някои микроорганизми като захаромицети, алкохол и въглероден диоксид, което предизвиква набухване на тесото и подобряване усвояемостта и вкусовите му качества. При хлябът с квас тези процеси настъпват по-бавно под влияние на естествената флора в брашната, въздуха и водата.

Независимо как са приготвени хляба и зърнените храни, те са вкусни и полезни за здравето и трябва да присъстват в нашето меню всеки ден.

Текстът е публикуван в списанието на Lesaffre България – Топъл хляб.

Leave a Reply

Your email address will not be published.